Wat is een competitieve analyse en hoe maak je er een - DeLaatbusiness
What is a chatbot?

Wat is een competitieve analyse en hoe maak je er een

9 min


110
Dummy image 6 gratis internet marketing ebooks, klik hier voor download

Wanneer was de laatste keer dat u een concurrerende analyse voor uw merk deed?

En belangrijker nog, weet je hoe je er een efficiënt moet doen?

Als u niet zeker bent, of als de laatste “analyse” die u liep was een snelle inzage van de website van een concurrent en de aanwezigheid van sociale media, bent u waarschijnlijk missen op belangrijke intelligentie die uw merk zou kunnen helpen groeien.

Wat is een concurrentieanalyse?

Een concurrerende analyse is een strategie waarbij u belangrijke concurrenten identificeert en hun producten, verkoop- en marketingstrategieën onderzoekt. Door dit te doen, u solide bedrijfsstrategieën maken die die van uw concurrent verbeteren.

Een competitieve analyse helpt u de ins en outs te leren van hoe uw concurrentie werkt. Het helpt je ook te identificeren wat ze goed doen en kansen waar je ze gemakkelijk one-upen door een strategie te gebruiken waar ze geen gebruik van hebben gemaakt.

Concurrentieanalyse in marketing

Elk merk kan profiteren van regelmatige analyse van concurrenten. Door een analyse van een concurrent uit te voeren, u:

 • Hiaten in de markt identificeren
 • Nieuwe producten en diensten ontwikkelen
 • Ontdek markttrends
 • Markt en verkoop effectiever

Zoals u zien, het leren van een van deze vier componenten zal leiden uw merk op het pad van prestatie. Maar voordat je te opgewonden om te beginnen, moeten we spijker een paar belangrijke basics.

Zodra u uw echte concurrentie identificeert, moet u bepalen welke statistieken u over de hele linie zult vergelijken. Hieronder geven we negen specifieke factoren om te vergelijken en tips over hoe deze wedstrijd te identificeren in de eerste plaats.

Hoe maak je een competitieve analyse te doen

 1. Bepaal wie uw concurrenten zijn.
 2. Bepaal welke producten uw concurrenten aanbieden.
 3. Onderzoek uw concurrenten verkooptactieken en resultaten.
 4. Analyseer hoe uw concurrenten hun producten op de markt brengen.
 5. Neem kennis van de contentstrategie van uw concurrent.
 6. Analyseer het niveau van betrokkenheid op de inhoud van uw concurrent.
 7. Bekijk hoe ze marketingcontent promoten.
 8. Kijk naar hun aanwezigheid op sociale media, strategieën en go-to platforms
 9. Voer een SWOT-analyse uit om hun sterke, zwakke punten, kansen en bedreigingen te leren.

1. Bepaal wie uw concurrenten zijn.

Eerst moet je uitzoeken met wie je echt concurreert, zodat je de gegevens nauwkeurig vergelijken. Wat werkt in een bedrijf vergelijkbaar met de jouwe kan niet werken voor uw merk.

Dus hoe kun je dit doen?

Verdeel uw “concurrenten” in twee categorieën: direct en indirect.

Directe concurrenten zijn bedrijven die een product of dienst aanbieden die als een vergelijkbaar substituut voor de uwe zou kunnen passeren en die in uwzelfde geografische gebied opereren.

Aan de andere kant, een indirecte concurrent is er een die producten die niet hetzelfde zijn, maar kan voldoen aan dezelfde klant nodig of het oplossen van hetzelfde probleem biedt.

Het lijkt eenvoudig genoeg op papier, maar deze twee termen worden vaak misbruikt.

Wanneer u uw merk vergelijkt, moet u zich alleen richten op uw directe concurrenten. Dit is iets wat veel merken verkeerd krijgen.

Laten we een voorbeeld gebruiken: Stitch Fix en Fabletics zijn beide op abonnementen gebaseerde services die kleding maandelijks verkopen en een vergelijkbare doelgroep bedienen.

Maar als we dieper kijken, kunnen we zien dat het werkelijke product (kleding in dit geval) niet echt hetzelfde zijn; het ene merk richt zich op stijlvolle alledaagse outfits, terwijl het andere alleen workout-centric kleding is.

Ja, deze merken voldoen aan dezelfde behoefte aan vrouwen (met trendy kleding geleverd recht aan hun deur elke maand), maar ze doen dit met volledig verschillende soorten kleding, waardoor ze indirecte concurrenten.

Dit betekent dat Kate Hudson’s team bij Fabletics hun tijd niet te graag zou willen besteden aan het bestuderen van Stitch Fix, omdat hun publiek waarschijnlijk nogal varieert. Zelfs als het slechts een beetje, deze kleine variatie is genoeg om een groot verschil te maken.

Dit betekent niet dat je je indirecte concurrenten volledig uit het raam moet gooien.

Houd deze merken op uw radar, omdat ze kunnen verschuiven posities op elk gewenst moment en steek over in de directe concurrent zone. Met behulp van ons voorbeeld kan Stitch Fix een trainingslijn starten, wat zeker dingen zou veranderen voor Fabletics.

Dit is ook een van de redenen waarom u routinematig een concurrentanalyse wilt uitvoeren. De markt kan en zal verschuiven op elk gewenst moment, en als je niet voortdurend scoping het uit, zult u niet op de hoogte van deze veranderingen totdat het te laat is.

2. Bepaal welke producten uw concurrenten aanbieden.

In het hart van elk bedrijf is het product of de dienst, dat is wat maakt dit een goede plek om te beginnen.

U wilt de volledige productlijn van uw concurrent en de kwaliteit van de producten of diensten die ze aanbieden analyseren.

U moet ook rekening houden met hun prijzen en eventuele kortingen die ze bieden klanten.

Enkele vragen om te overwegen zijn:

 • Zijn ze een goedkope of dure provider?
 • Werken ze voornamelijk volume verkoop of one-o aankopen?
 • Wat is hun marktaandeel?
 • Wat zijn kenmerken en behoeften van hun ideale klanten?
 • Zijn ze met behulp van verschillende prijsstrategieën voor online aankopen versus baksteen en mortel?
 • Hoe onderscheidt het bedrijf zich van zijn concurrenten?
 • Hoe verdelen zij hun producten/diensten?

3. Onderzoek uw concurrenten verkooptactieken en resultaten.

Het uitvoeren van een verkoopanalyse van uw concurrenten kan een beetje lastig zijn.

U wilt de antwoorden op vragen opsporen, zoals:

 • Hoe ziet het verkoopproces eruit?
 • Welke kanalen verkopen ze via?
 • Hebben ze meerdere locaties en hoe geeft dit hen een voordeel?
 • Breiden ze uit? Afbouwen?
 • Hebben ze partner doorverkoop programma’s?
 • Wat zijn hun klanten redenen om niet te kopen? Voor het beëindigen van hun relatie met het bedrijf?
 • Wat zijn hun inkomsten per jaar? Hoe zit het met het totale verkoopvolume?
 • Geven ze regelmatig korting op hun producten of diensten?
 • Hoe betrokken is een verkoper bij het proces?

Deze nuttige stukjes informatie geven u een idee van hoe concurrerend het verkoopproces is, en welke informatie u nodig hebt om uw verkopers voor te bereiden met om te concurreren tijdens de laatste koopfase.

Voor beursgenoteerde bedrijven, u jaarverslagen online te vinden, maar je moet wat speurwerk doen om deze informatie te vinden van particuliere bedrijven.

U een deel van deze informatie vinden door via uw CRM te zoeken en contact op te nemen met klanten die vermeldden dat ze uw concurrent overwogen. Ontdek waarom ze uw product of dienst hebben gekozen boven anderen.

Voer hiervoor een rapport uit dat alle potentiële deals weergeeft waarbij er een geïdentificeerde concurrent was.

Als deze gegevens is niet iets wat je momenteel opnemen, praten met marketing en verkoop om een systeem waar prospects worden ondervraagd over de andere bedrijven die ze overwegen te implementeren.

In wezen moeten ze hun leads vragen (via een formulierveld of tijdens een één-op-één verkoopgesprek) om te bepalen wie hun huidige serviceproviders zijn, wie ze in het verleden hebben gebruikt en wie ze nog meer overwegen tijdens het koopproces.

Wanneer een concurrent wordt geïdentificeerd, laat uw verkoopteam dieper duiken door te vragen waarom ze overwegen over te stappen op uw product. Als u de deal al hebt verloren, moet u de follow-up van de met vooruitzicht om te bepalen waarom je verloren van uw concurrent. Welke diensten of functies trok het vooruitzicht? Ging het over de prijs? Wat is de indruk van uw verkoopproces? Als ze al de overstap hebben gemaakt, zoek dan uit waarom ze deze beslissing hebben genomen.

Door open vragen te stellen, krijgt u eerlijke feedback over wat klanten aantrekkelijk vinden over uw merk en wat klanten zou kunnen afwenden.

Zodra u deze vragen hebt beantwoord, u beginnen met het uitstuiten van de marketinginspanningen van uw concurrent.

4. Analyseer hoe uw concurrenten hun producten op de markt brengen.

Het analyseren van de website van uw concurrent is de snelste manier om hun marketinginspanningen te meten. Neem nota van een van de volgende items en kopieer de specifieke URL voor toekomstige referentie:

 • Hebben ze een blog?
 • Zijn ze het creëren van whitepapers of ebooks?
 • Plaatsen ze video’s of webinars?
 • Hebben ze een podcast?
 • Gebruiken ze statische visuele inhoud zoals infographics en cartoons?
 • Hoe zit het met diadekken?
 • Hebben ze een faqs sectie?
 • Zijn er aanbevolen artikelen?
 • Zie je persberichten?
 • Hebben ze een mediakit?
 • Hoe zit het met case studies?
 • Publiceren ze koopgidsen en gegevensbladen?
 • Welke online en offine reclamecampagnes worden ze uitgevoerd?

5. Neem nota van de inhoudsstrategie van uw concurrent.

Kijk vervolgens eens naar de hoeveelheid van deze artikelen. Hebben ze enkele honderden blogposts of een handjevol? Zijn er vijf witboeken en slechts één ebook?

Bepaal vervolgens de frequentie van deze inhoudselementen. Publiceren ze elke week of één keer per maand iets nieuws? Hoe vaak komt een nieuw ebook of case study uit?

De kans is groot, als je tegenkomt een robuust archief van inhoud, is uw concurrent is regelmatig publiceren. Afhankelijk van de onderwerpen die ze bespreken, kan deze inhoud u helpen hun leadgenererende strategieën aan te scherpen.

Van daaruit moet u verder gaan met het evalueren van de kwaliteit van hun inhoud. Immers, als de kwaliteit ontbreekt, zal het niet uit hoe vaak ze posten, omdat hun doelgroep zal er niet veel waarde te vinden.

Kies een klein handvol monsters te herzien in plaats van het aanpakken van elk stuk om het proces beter beheersbaar te maken.

Uw sampler moet inhoudsstukken bevatten die een verscheidenheid aan onderwerpen behandelen, zodat u een vrij compleet beeld hebt van wat uw concurrent deelt met hun doelgroep.

Houd bij het analyseren van de inhoud van uw concurrent rekening met de volgende vragen:

 • Hoe nauwkeurig is hun inhoud?
 • Zijn er spel- of grammaticafouten aanwezig?
 • Hoe diepgaand gaat hun inhoud? (Is het inleidend niveau dat gewoon krassen op het oppervlak of meer geavanceerde onderwerpen met ideeën op hoog niveau?)
 • Welke toon gebruiken ze?
 • Is de inhoud gestructureerd voor leesbaarheid? (Gebruiken ze opsommingstekens, vetkoppen en genummerde lijsten?)
 • Is hun inhoud gratis en beschikbaar voor iedereen of moeten hun lezers zich aanmelden?
 • Wie schrijft zijn inhoud? (In-house team? Eén persoon? Meerdere bijdragers?)
 • Is er een zichtbare byline of bio aan hun artikelen?

Terwijl u doorgaat met het scannen van de inhoud, let dan op de foto’s en afbeeldingen die uw concurrenten gebruiken.

Scroll je snel langs generieke stockfoto’s of ben je onder de indruk van aangepaste illustraties en afbeeldingen? Als ze’opnieuw met behulp vanstock foto’s, hebben ze op zijn minst overlays van tekst citaten of calls-to-actie die specifiek zijn voor hun bedrijf?

Als hun foto’s zijn op maat, zijn ze afkomstig van externe grafische professionals of lijken ze te worden gedaan in-house?

Wanneer u een goed begrip van de contentmarketingstrategie van uw concurrent hebt, is het tijd om uit te zoeken of het echt voor hen werkt.

6. Analyseer het niveau van betrokkenheid bij de inhoud van uw concurrent.

Om te meten hoe aantrekkelijk de inhoud van uw concurrent is voor hun lezers, moet u zien hoe hun doelgroep reageert op wat hij plaatst.

Controleer het gemiddelde aantal reacties, shares en vind-ik-leuks op de inhoud van uw concurrent en ontdek of:

 • Bepaalde onderwerpen resoneren beter dan andere
 • De opmerkingen zijn negatief, positief of een mix
 • Mensen tweeten meer over specifieke onderwerpen dan anderen
 • Lezers reageren beter op Facebook-updates over bepaalde inhoud
 • Vergeet niet om op te merken als uw concurrent hun inhoud categoriseert met behulp van tags, en als ze sociale media volgen en delen knoppen die zijn gekoppeld aan elk stuk van de inhoud. Beide zullen een ect engagement activiteit.

7. Let op hoe ze hun marketingcontent promoten.

Vanaf betrokkenheid ga je direct verder met de contentpromotiestrategie van je concurrent.

 • Trefwoorddichtheid in de kopie zelf
 • Afbeeldings-ALT-teksttags
 • Gebruik van interne koppelingen

De volgende vragen kunnen u ook helpen bij het prioriteren en concentreren op waar u op moet letten:

 • Op welke zoekwoorden richten uw concurrenten zich nog steeds niet?
 • Welke inhoud van hen is zeer gedeeld en gekoppeld aan? Hoe verhoudt uw inhoud zich tot elkaar?
 • Op welke social media platforms gebruikt uw doelgroep en is het het meest actief?
 • Welke andere sites zijn terug te koppelen naar de site van uw concurrent, maar niet de jouwe?
 • Wie deelt er nog meer wat uw concurrenten publiceren?
 • Wie verwijst verkeer naar de site van uw concurrent?
 • Voor de zoekwoorden waarop u zich wilt concentreren, wat is het diffculty-niveau? Er zijn verschillende gratis (en betaalde) tools die u een uitgebreide evaluatie van de zoekmachine optimalisatie van uw concurrent zal geven.

8. Kijk naar hun aanwezigheid op sociale media, strategieën en go-to platforms

Het laatste gebied dat u wilt evalueren als het gaat om marketing is de aanwezigheid en betrokkenheidspercentages van uw concurrent op sociale media.

Hoe stimuleert uw concurrentie de betrokkenheid bij hun merk via sociale media? Ziet u knoppen voor sociaal delen bij elk artikel? Heeft uw concurrent links naar hun sociale media kanalen in de kop-, voettekst, of ergens anders? Zijn deze duidelijk zichtbaar? Gebruiken ze call-to-action met deze knoppen?

Als uw concurrenten een sociaal netwerk gebruiken waar u mogelijk niet op zit, is het de moeite waard om meer te weten te komen over hoe dat platform uw bedrijf ook kan helpen. Om te bepalen of een nieuw social media platform de moeite waard is, controleer je de betrokkenheidspercentages van je concurrent op die sites. Ga eerst naar de volgende sites om te zien of je concurrentie een account heeft op deze platforms:

 • Facebook
 • Twitter
 • Instagram Instagram
 • Snapchat (Snapchat)
 • Linkedin
 • Youtube
 • Pinterest Pinterest

Neem vervolgens nota van de volgende kwantitatieve items van elk platform:

 • Aantal fans/volgers
 • Boekingsfrequentie en consistentie
 • Betrokkenheid van inhoud (Laten gebruikers opmerkingen achter of delen ze hun berichten?)
 • Content virality (Hoeveel aandelen, repins en retweets krijgen hun berichten?)

Met hetzelfde kritische oog dat u gebruikte om de contentmarketingstrategie van uw concurrent te meten, neemt u een fijngetande kam om hun sociale mediastrategie te analyseren.

Wat voor soort inhoud plaatsen ze? Zijn ze meer gericht op het rijden mensen naar landingspagina’s, wat resulteert in nieuwe leads? Of plaatsen ze visuele inhoud om betrokkenheid en merkbekendheid te bevorderen?

Hoeveel van deze inhoud is origineel? Delen ze samengestelde inhoud uit andere bronnen? Zijn deze bronnen regelmatige bijdragers? Wat is de algemene toon van de inhoud?

Hoe werkt uw concurrentie omgaan met hun volgelingen? Hoe vaak communiceren hun volgers met hun inhoud?

Nadat u deze gegevens hebt verzameld, genereert u een algemeen cijfer voor de kwaliteit van de inhoud van uw concurrent. Dit zal u helpen de rest van uw concurrenten te vergelijken met behulp van een vergelijkbare beoordeling schaal.

9. Voer een SWOT-analyse uit om hun sterke, zwakke punten, kansen en bedreigingen te leren

Als u elk onderdeel in uw concurrent analyse (business, sales en marketing) te evalueren, krijgen in de gewoonte van het uitvoeren van een vereenvoudigde SWOT-analyse op hetzelfde moment.


Dit betekent dat u nota neemt van de sterke, zwakke punten, kansen en bedreigingen van uw concurrent wanneer u een algemeen cijfer beoordeelt.

Enkele vragen om je op weg te helpen zijn:

 • Waar doet uw concurrent het echt goed mee? (Producten, contentmarketing,
  sociale media, enz.)
 • Waar heeft uw concurrent het voordeel ten opzichte van uw merk?
 • Wat is het zwakste gebied voor uw concurrent?
 • Waar heeft uw merk het voordeel ten opzichte van uw concurrent?
 • Waar kunnen ze beter mee?
 • Op welke gebieden zou u deze concurrent als een bedreiging beschouwen?
 • Zijn er kansen in de markt die uw concurrent heeft geïdentificeerd?

Je zult in staat zijn om hun zwakke punten te vergelijken met je sterke punten en vice versa. Door dit te doen, u uw bedrijf beter positioneren en zult u gebieden voor verbetering binnen uw eigen merk gaan ontdekken.

Hoe werkt uw bedrijf momenteel stack up?

Voordat u uw concurrentie nauwkeurig vergelijkt, moet u een basislijn vaststellen. Dit helpt ook als het tijd is om een SWOT-analyse uit te voeren.

Bekijk uw bedrijf, verkoop en marketing e orts door middel van dezelfde statistieken die u gebruikt om uw concurrentie te evalueren.

Neem deze informatie op, net zoals u dat zou doen met een concurrent en gebruik deze als uw basislijn om over de hele linie te vergelijken.


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *