Wat is een Content Management Systeem (CMS)? - DeLaatbusiness

Wat is een Content Management Systeem (CMS)?

16 min


101
6 gratis internet marketing ebooks, klik hier voor download

Wil je weten wat een Content Management Systeem of een CMS is? Uw nieuwsgierigheid wordt beantwoord door dit artikel.

Een Content Management System (CMS) is een platform waarop gebruikers digitale inhoud kunnen maken, beheren en publiceren. Met andere woorden, u kunt eenvoudig een website maken zonder te coderen of een ontwikkelaar in te huren.

Een CMS biedt een aantal belangrijke functies zoals een goede gebruikersinterface, vereenvoudigd beheer van inhoud, ingebouwde beveiliging en SEO-functies, enz. Dankzij deze functies kan iedereen, inclusief beginners, een website of blog maken met behulp van CMS-tools.

Met dit artikel willen we u alles vertellen over de Content Management Systemen, inclusief hun definitie en typen, hoe ze werken en hoe u een goed CMS voor uw website kiest.

InhoudsopgaveZich verstoppen

1. Wat is een Content Management Systeem (CMS)? – Overzicht

Een inhoudbeheersysteem is software die is ontworpen om het creëren en publiceren van digitale inhoud online te vergemakkelijken. Naast het creëren en publiceren van inhoud, biedt een CMS ook bewerkings-, archiverings- en distributiefaciliteiten voor websitebouwers.

Simpel gezegd: een contentmanagementsysteem (CMS) is software met tools en functionaliteiten om digitale content te creëren en gemakkelijk een website of blog tepubliceren .

Website bouwen met CMS

Bijvoorbeeld, WordPress is een CMS software, waarmee je een website kan bouwen en een grote aanwezigheid online.

Content Management System (CMS) -platforms werken met twee belangrijke onderdelen, een back-end waar contentmakers content beheren en een front-end waar bezoekers van de website de content kunnen zien. De back-ends zijn ook gebruiksvriendelijk met een grafische gebruikersinterface. 

Zo heeft WordPress CMS een back-end, ook wel het WordPress-dashboard genoemd. Het is vanaf het dashboard, u kunt uw thema wijzigen, berichten toevoegen, enz.

WordPress-dashboard

En de websitegebruikers kunnen het zien door in uw domein-URL in de webbrowser te klikken, is front-end. Deze pagina die u momenteel bekijkt, is bijvoorbeeld een front-end pagina van onze website.

Een CMS maakt het maken en publiceren van inhoud online heel gemakkelijk voor niet-codeerders. Voordat we kijken naar hoe een contentmanagementsysteem werkt, kijken we eerst hoe internet en websites werken zonder een CMS. 

a) Een website maken vanaf het begin

Zonder een CMS zou je een heel ander proces moeten doorlopen bij het maken van content voor internet. Ten eerste zou je je inhoud schrijven met HTML. Met HTML kunt u afbeeldingen, tekst, cijfers, enz.aan uw webpagina toevoegen.

Vervolgens zou u CSS gebruiken om uw webpagina op te maken. Daarna zou u JavaScript of een vergelijkbare programmeertaal gebruiken om enkele geavanceerde functies aan uw site toe te voegen. U moet dan de website naar uw database uploaden, zodat de gebruikers er toegang toe hebben.

Website maken door codering

Geloof ons, dit proces is veel coderen. Zelfs als u een kleine wijziging moet aanbrengen, moet u uw bestand opnieuw doorlopen en de code bekijken. Dus dat werk is vervelend als je niet weet hoe je moet coderen. 

b) Een website maken voor niet-codeerders

Programmexperts zouden kunnen beweren dat het een beter idee is om een ​​geheel nieuwe website te bouwen met heel veel codering. Maar voor absolute beginners zonder codeerervaring is het gebruik van een CMS de beste optie.

Een CMS biedt een grafische gebruikersinterface die heel gemakkelijk te begrijpen en te navigeren is. De meeste functies zijn toegankelijk met een klik. En maatwerk kan worden gedaan met uitstekende editors die een interface voor slepen en neerzetten, updates met één klik en meer bieden.

Een pagina bewerken met Site Editor met slepen en neerzetten

Hoewel codering kan zorgen voor meer aanpassing van een website, tot op machineniveau, is het een langdurig proces. Het bouwen van een eenvoudige website duurt slechts een paar uur, zelfs als u een beginner bent.

c) Wat maakt een CMS? – Componenten van CMS

Een CMS is software om inhoud te beheren en te publiceren. Binnen de software zitten twee verschillende programma’s die samen het CMS functioneel maken.

 • Content Management Applicatie : dit is het onderdeel van CMS-software waarmee u uw inhoud kunt toevoegen en bewerken. Dit is het deel van de software waarmee u kunt communiceren. 
 • Content Delivery Application : dit deel van het CMS achter de schermen is verantwoordelijk voor het beschikbaar maken van uw inhoud voor gebruikers. De inhoud die u aan de software hebt toegevoegd, wordt door dit programma overgenomen, veilig opgeslagen en aan de gebruikers verstrekt.

2. Waarom zou u CMS willen gebruiken? (Voordelen)

Een CMS kan u helpen bij het bouwen van een website. Maar miljoenen mensen gebruiken een CMS niet alleen voor het bouwen van websites. Ze kiezen ervoor om een ​​website met een CMS te ontwikkelen omdat het zoveel beter is in het brengen van goede dingen naar uw website. Laten we eens kijken wat een CMS belangrijk maakt voor het bouwen van een website.

i) Geen codering

Zoals we al zeiden, kun je met een CMS de geweldige website-bestemming bereiken met weinig tot geen codering. De meeste CMS-tools hebben tegenwoordig een uitstekende grafische gebruikersinterface (GUI). Bovendien hebben de meeste functionaliteiten die nodig zijn voor de website ook een zeer goede GUI. Ze zijn ook erg beginnersvriendelijk. 

ii) Gelijktijdige werkruimte en meerdere gebruikersrollen

Een van de belangrijkste dingen over CMS zijn de functies voor meerdere werkruimten en gebruikersrollen. Bijna elk CMS ondersteunt tegenwoordig meerdere gebruikersrollen met verschillende beheerdersrechten. Dit betekent dat meerdere mensen tegelijk aan dezelfde website kunnen werken. Dit bespaart zowel tijd als geld. 

iii) Gemakkelijke SEO-functies

Een CMS is een uitstekende manier om uw inhoud te optimaliseren voor zoekmachines. Er zijn zeer goede SEO-plug-ins en zelfs enkele ingebouwde functies om uw inhoud SEO-vriendelijk te maken. U kunt focuszoekwoorden toevoegen, metabeschrijvingen bewerken, SEO-vriendelijke URL-structuren maken en meer. 

iv) Vereenvoudigde updatemethode

Met een CMS kunt u uw website, de inhoud, het ontwerp en de extensies met één klik op de knop bijwerken. Als het niet voor CMS was, zou u waarschijnlijk een groot stuk code moeten doorlopen om een ​​eenvoudige inhoud bij te werken. U gaat gewoon naar het dashboard van uw website en klikt op een paar knoppen. Het is eenvoudiger, sneller en gemakkelijker.

v) Vooraf ontworpen extensies

Bij het bouwen van een website zijn het ontwerp en de plug-ins een van de belangrijkste attracties. Dus om de wereld bij te houden, heb je een goed thema en geweldige plug-ins nodig. Een CMS brengt die voor de deur, het CMS-dashboard. 

Er zijn talloze online services die zijn toegewijd aan het bouwen van goede thema’s en andere extensies voor CMS-platforms. WordPress heeft bijvoorbeeld duizenden verbluffende thema’s en enorm nuttige plug-ins voor je klaarstaan. Door ze te gebruiken, kunt u gemakkelijk geweldige functies op uw site toepassen. En het installeren van een plug-in of een thema kost maar een paar minuten van uw tijd.

vi) Gemakkelijke hulp

Er zijn miljoenen mensen in de wereld die een CMS gebruiken. Dat is een hele grote gemeenschap. En als u ooit een probleem tegenkomt, is er waarschijnlijk iemand die u kan helpen. En zelfs als u een ontwikkelaar moet inhuren, zijn CMS-websiteontwikkelaars meestal gemakkelijker te krijgen en goedkoper.


3. Enkele van de beste CMS-platformvoorbeelden

Nou, we weten hoe nuttig een CMS is en hoe het werkt. Maar er valt nog iets te weten. Er zijn veel CMS-platforms op de markt. Ze hebben allemaal vergelijkbare functies en zijn bijna even goed in het maken van websites. Laten we echter eens kijken naar enkele van de beste CMS op de markt, gesorteerd op populaire meningen en onderscheidende kenmerken.

i) WordPress

WordPress is momenteel het populairste CMS-platform. Het drijft meer dan 38% van het internet aan . Meer dan 63% van de CMS-markt wordt gedeeld door WordPress. WordPress begon als een blogplatform in 2003. Nu is WordPress het populairste CMS waar iedereen het over heeft, dankzij zijn flexibiliteit, betrouwbaarheid en eenvoud.

WordPress-logo

De reden waarom WordPress zo populair is, is dat WordPress bijna elke soort website kan maken, van blogs tot e-commerce, forums, portfolio’s, freelancen, enz. Hoewel beginners vaak de neiging hebben om te verwarren tussen de twee versies van WordPress, WordPress.com, en WordPress.org. 

WordPress.com is een volledig gehost platform dat zorgt voor fundamentele aspecten zoals beveiliging, hosting op basisniveau voor u. Het is een gratis platform met beperkte opties. Het upgraden van het plan kan meer opties toevoegen, maar mensen geven meestal de voorkeur aan WordPress.org.

WordPress.org is een door uzelf gehost platform waarbij u de verantwoordelijkheid moet nemen voor beveiliging, hosting, maatwerk en al het andere. WordPress.org is ook een gratis platform, maar in tegenstelling tot WordPress.com heb je absoluut controle over alles. De aanpassingsopties zoals thema’s en plug-ins zijn onbeperkt.

Als je dieper op dit onderwerp wilt ingaan, hebben we een heel artikel gewijd aan WordPress.com versus WordPress.org .

WordPress-functies:

 1. WordPress is volledig gratis te installeren en te gebruiken. Het is vrijgegeven onder een openbare GNU-licentie, waardoor het voor iedereen gratis is. Wat meer is, als u weet hoe u dat moet doen, kunt u WordPress zelfs aanpassen aan uw behoeften. 
 2. Een ding waar WordPress-gebruikers erg trots op zijn, zijn de schijnbaar onbeperkte mogelijkheden voor het aanpassen van uw site. Er zijn duizenden gratis thema’s en plug-ins in de officiële WordPress-repository. Er zijn beveiligingsplug-ins , plug- ins voor contactformulieren , in feite plug-ins voor alle functies die u nodig heeft. En makers voegen voortdurend toe aan de verzameling thema’s en plug-ins.
 3. WordPress heeft meer dan 63% van het CMS-marktaandeel. WordPress heeft dus veel fans, te veel om zelfs maar te tellen. Vanwege het brede scala aan gebruikers is de kans groot dat u sneller antwoorden op uw vragen vindt. 
 4. WordPress is erg beginnersvriendelijk. Zelfs zonder enige kennis over het bouwen of coderen van websites, kunt u met WordPress binnen een paar uur een goed uitziende website maken.
 5. WordPress-gebruikers hoeven zich geen zorgen te maken als het gaat om het plaatsen van de site voor zoekmachines. SEO-plug-ins zoals Yoast SEO en SEO-framework maken het heel gemakkelijk voor de website en webcontent om een ​​goede zoekmachineoptimalisatie te hebben. 

Kortom, WordPress is beginnersvriendelijk en gemakkelijk te gebruiken. Het dashboard is overzichtelijk en eenvoudig te begrijpen en de gebruikersinterface is erg interactief en aantrekkelijk. De plug-in en de themarepository zijn enorm en WordPress-vragen worden gemakkelijker beantwoord. Dit alles maakt WordPress het perfecte CMS-platform voor beginners en zelfs professionals. 

ii) Joomla

Joomla is een ander populair CMS op de markt. Meer dan 2% van het internet wordt aangedreven en meer dan 3% van de CMS-markt wordt gedeeld door Joomla. Joomla, uitgebracht in 2005, ondersteunt nu een reeks websites, van educatief tot entertainment en meer. 

Logo Banner Joomla

Joomla is ook gratis te installeren, gebruiken en wijzigen. Het wordt door uzelf gehost en u moet zelf een webhostingservice voor uw site vinden.

Joomla is geen geweldig platform voor het bouwen van de meest complexe websites. Het staat eerder bekend om zijn eenvoud. Joomla is direct uit de doos geweldig voor het publiceren van webinhoud en bloggen. Maar naarmate de zaken complexer worden en de website meer maatwerk nodig heeft, kan Joomla misschien niet zomaar inhalen. Dit lijkt de reden te zijn waarom het marktaandeel van Joomla daalt. 

Joomla-functies:

 1. Joomla is gratis. Het is open-source software. Wat betekent dat het gratis te installeren, gebruiken en zelfs wijzigen is. 
 2. Hoewel er misschien geen grote opslagplaats is voor thema’s en plug-ins, heeft Joomla extensies. Als u wilt dat uw website SEO-analyse- en beoordelingsmogelijkheden heeft, kunt u dat doen met extensies. Joomla heeft ook sjablonen waarmee gebruikers dingen gemakkelijk kunnen leren en hanteren. Er zijn duizenden extensies en sjablonen om uit te kiezen. 
 3. De officiële website van Joomla heeft meer dan 75 talen. Er zijn meer dan 75 downloadpakketten op de website van Joomla. Dit betekent dat de kans groter is dat u een website in uw moedertaal kunt maken. 
 4. Gebruikersrechten: Joomla heeft ook een zeer goed gebruikersbeheersysteem. U kunt in Joomla meerdere gebruikersrollen met verschillende rechten toevoegen. U kunt een nieuwe rol toevoegen met beheerdersrechten of alleen als editorrechten. 

Joomla is een geweldig CMS-platform. Het is gratis, beginnersvriendelijk, meertalig en eenvoudig. Hoewel de enorme gemeenschap en opslagplaats van thema’s en plug-ins zoals WordPress ontbreekt, maakt Joomla dat goed met extensies. Joomla lijkt meer vertrouwd te worden door persoonlijke blogs en overheidswebsites met minder verkeer.

iii) Drupal

Drupal is een ander populair CMS-platform. Het beheert meer dan 1% van het internet en deelt meer dan 2% van het CMS-marktaandeel. 

Drupal, uitgebracht in 2000, heeft in de loop der jaren de aandacht getrokken van veel website-ontwikkelaars. Drupal heeft zich waarschijnlijk meer gericht op de ontwikkelaarsgemeenschap van het web, maar Drupal loopt ook niet te ver achter als het gaat om beginnersvriendelijk. 

Drupal-logobanner

Dit zelf-gehoste platform beschikt over meer dan 100 talen en beveiliging op bedrijfsniveau. Bovendien is Drupal minder afhankelijk van extensies van derden, aangezien de meeste functionaliteit in de kern is ingebouwd. Daardoor ondersteunt Drupal ook bijna alle soorten websites op internet, zoals industriële, educatieve, entertainment-, overheidssites, enz.

Drupal-functies:

 1. Drupal is gratis. Omdat het een open-source software is die is gepubliceerd onder de openbare GNU-licentie, is Drupa gratis te installeren, gebruiken en wijzigen. 
 2. De meertalige mogelijkheden van Drupal zijn waarschijnlijk een van de sterkste onder CMS-platforms. Drupal ondersteunt meer dan 100 talen en de meeste daarvan zijn kant-en-klaar. 
 3. Drupal heeft ook een zeer goed toestemmingssysteem voor gebruikers. U kunt een gebruikersrol maken met aangepaste machtigingen. Hierdoor kunt u de gebruikersrollen op uw website beter beheren. 
 4. Een van de meest opvallende kenmerken van Drupal is de beveiliging. Drupal krijgt regelmatig beveiligingsstatus van gebruikers en publiceert verklaringen. Het stelt gebruikers in staat zich bewust te zijn van bedreigingen op hun websites en dienovereenkomstig te handelen. 

Drupal is een open-source CMS-platform met sterke beveiliging. Het is minder afhankelijk van extensies van derden en heeft geweldige meertalige functies. Hoewel Drupal misschien niet zo gemakkelijk te gebruiken is voor beginners, is het een geweldige tool gebleken voor ontwikkelaars en ondernemingen die waarde hechten aan beveiliging.

Als je niet weet hoe je WordPress of Drupal kunt kiezen, kun je onze gedetailleerde vergelijking tussen WordPress en Drupal bekijken .

We noemden zojuist drie van de beste CMS op de markt? Wil je een gedetailleerde vergelijking van WordPress versus Joomla versus Drupal bekijken ?


4. Het beste CMS voor uw site kiezen – Waar moet u op letten?

Het kiezen van een CMS kan een moeilijk proces zijn. Er zijn veel CMS om uit te kiezen. Maar nadenken over enkele belangrijke functies die uw site of elke site nodig heeft, kan helpen.

i) Beveiliging

Website beveiliging

Een van de belangrijkste onderwerpen bij het kiezen van een CMS moet beveiliging zijn. Vooral op dit moment, waar hackers groeien en het internet een inhaalslag moet maken om beschermd te blijven. De meeste platforms hebben een zeer sterke kern. Maar de meesten van hen zijn ook voor functionaliteiten afhankelijk van derden en worden kwetsbaar. 

ii) SEO-mogelijkheden

Website SEO

De belangrijkste reden waarom een ​​website wordt gebouwd, is om inhoud voor iedereen beschikbaar te maken. Maar tegenwoordig kan dat alleen gebeuren als uw site een goede positie krijgt in zoekmachines. Het kiezen van een CMS met goede zoekmachineoptimalisatiemogelijkheden is dus een must. 

iii) Responsieve en vriendelijke interface

Responsief webdesign

Als de interface van het Content Management Systeem erg moeilijk te navigeren is, kost het veel tijd om iets te laten werken. Dat is niet gezond voor uw site. Tegelijkertijd, als uw site niet goed reageert op gebruikers, heeft deze geen goede reputatie. Daarom is het verplicht om een ​​responsieve en vriendelijke interface te kiezen. 

iv) Contentbeheer

Contentmanagement systeem

Het belangrijkste om te overwegen zijn de mogelijkheden voor contentbeheer. Sommige contentmanagementsystemen doen het prima met minder content als je net begint met je website. Maar naarmate u meer inhoud aan uw website toevoegt, werkt het CMS meestal niet goed. Het is dus beter om een ​​CMS te kiezen dat een grote hoeveelheid inhoud aankan en gebruikers tevreden houdt.

Natuurlijk zijn er ook andere dingen om naar te kijken. Zoals de ondersteuning van CMS-ontwikkelaars, meertalige functionaliteiten van het CMS, prijsstelling van het CMS, enz. Wat we net noemden waren de fundamentele vereisten van elk Content Management Systeem.


5. Soorten Content Management Systemen

Vanaf het moment dat het internet begon of een tijdje later, bestaan ​​Content Management Systemen. En ze zijn in al die jaren geëvolueerd. Veel Content Management Systemen houden nog steeds vast aan traditionele methoden om dingen te doen, terwijl er ook andere nieuwe CMS met geavanceerde mogelijkheden zijn geïntroduceerd. Laten we eens kijken naar enkele categorieën CMS die in de loop der jaren zijn geïntroduceerd.

i) Gekoppeld CMS

Gekoppeld CMS, ook wel bekend als traditioneel CMS of monolithisch CMS, heeft zowel een front-end als een back-end bevestigd. De front-end is het deel waarmee de gebruikers kunnen communiceren en de back-end is het gedeelte achter de schermen dat ontwikkelaars en contentmanagers gebruiken om de inhoud te beheren. 

Voordelen van een gekoppeld CMS:

Gekoppelde Content Management Systemen waren een hit toen de zaken net begonnen waren voor CMS op internet. En hier is waarom:

 • Realtime bewerking is mogelijk via een gekoppeld CMS. Aangezien het inhoudbeheergedeelte, het ontwerp- en het databasegedeelte allemaal geïntegreerd zijn met de frontend, kunnen aangebrachte wijzigingen in realtime worden bekeken. 
 • Er kunnen meerdere gebruikers worden gemaakt met verschillende rechten. Dit is handig als u wilt dat één persoon zich op slechts één deel van het CMS concentreert, aangezien u de toegang tot anderen kunt blokkeren. 
 • De workflow en de machtigingen van de contentmanagers en ontwikkelaars zijn goed in balans. Gekoppeld CMS is een enkelvoudig systeem, waarbij elk onderdeel van de backend even verantwoordelijk is voor hoe de zaken in de frontend verlopen. In tegenstelling tot andere typen CMS, waar ontwikkelaars de neiging hebben om meer controle te hebben over dingen. 

Minpunten van een gekoppeld CMS:

Tegenwoordig zijn er andere aantallen Content Management Systemen in opkomst en deze worden populair. Mensen heroverwegen het gebruik van Coupled CMS en hier zijn de redenen.

 • Hoewel de geïntegreerde voor- en achterkant de zaken eenvoudiger maken, belemmert het ook het hele systeem. Soms kan een ernstig probleem dat in een deel van het systeem wordt aangetroffen, ervoor zorgen dat het hele systeem defect en kwetsbaar is. 
 • De monolithische architectuur (alles-in-één architectuur) is geweldig voor het beheer van eenvoudige inhoud zoals tekst, afbeeldingen, video’s, enz. Maar als u zou proberen uw inhoud te integreren met meer recente of geavanceerde soorten systemen of webapplicaties , zou het niet eenvoudig zijn of in sommige gevallen niet van toepassing.
 • Sommige databasebeperkingen komen ook met deze monolithische architectuur. Hoe de gegevens worden opgeslagen en gepubliceerd, is afhankelijk van de onderliggende code. Soms kunnen complexere ontwikkelingsstappen een beetje lastig en moeilijk zijn. 

Populaire CMS zoals WordPress, Drupal, Joomla die eerder begonnen, hadden een gekoppelde architectuur. De versies van WordPress vóór 4.4 waren volledig gekoppeld. 

ii) Ontkoppelde CMS

Nauw verwant aan een gekoppeld CMS, scheiden ontkoppelde Content Management Systemen de front-end en de back-end van het platform. Wat er in de back-end wordt gedaan, heeft geen directe invloed op de front-end. Ze zijn eerder verbonden via een API.

API, Application Programming Interface is de computerinterface die bepaalt hoe front- en back-end op elkaar inwerken. De ontwikkelomgeving, het inhoudbeheersysteem, het opslag- en publicatiesysteem staan ​​dus los van de API die ze verbindt.

Voordelen van ontkoppelde CMS:

 • Contentmakers en managers hoeven zich geen zorgen meer te maken over de codeeromgeving. Ook is het minder waarschijnlijk dat beveiliging of enig ander probleem dat in de back-end wordt aangetroffen, het publicatiedeel van het CMS zal beïnvloeden.
 • De ontwikkeling van de systemen wordt gemakkelijker gemaakt. U hoeft zich geen zorgen meer te maken over hoe het implementeren van een wijziging in het ene onderdeel het andere zal doen. U kunt erop vertrouwen dat de API ermee omgaat.
 • Publiceren voor meerdere kanalen of platforms is eenvoudiger. U kunt tegelijkertijd inhoud voor desktop of een mobiele app ontwikkelen.

Minpunten van ontkoppelde CMS: 

 • Omdat de voorkant en de achterkant gescheiden zijn en via een API met elkaar zijn verbonden, kan het even duren om te leren hoe de achterkant samenwerkt met de voorkant. 
 • Het implementeren van wijzigingen is misschien eenvoudiger met een ontkoppeld CMS, maar het opzetten van dingen vanuit de ontwikkelaarsomgeving kan een beetje uitdagender zijn.

Omdat een ontkoppeld CMS flexibeler is, hebben Drupal, WordPress en de meeste CMS een ontkoppelde architectuur geïntroduceerd. API werd geïntroduceerd in WordPress in versie 4.4. En met versie 4.7 was een API genaamd REST API volledig geïntegreerd met WordPress, waardoor het een ontkoppeld CMS werd.

iii) Headless CMS 

Headless CMS is een beetje een revolutie op het gebied van Content Management Systemen. Zoals in de naam, volgt Headless CMS geen eenvoudige regels aan de achterkant en de voorkant. Net als een ontkoppeld CMS, scheidt headless CMS de voorkant en de achterkant. Maar wat het anders maakt, is dat er geen specifiek front-end is. Nou ja, geen enkele. Er kunnen verschillende aangewezen frontends bestaan ​​waar de inhoud wordt gepresenteerd.

Een Headless CMS maakt ook gebruik van een API om te bepalen hoe de front- en back-end op elkaar inwerken. Maar de API die wordt gebruikt in een headless CMS is enigszins anders dan in een ontkoppeld CMS. Simpel gezegd, de API in headless is flexibeler.

Traditioneel CMS zoals gekoppeld CMS is gebouwd voor websites, met name desktopsites. Het ontkoppelde CMS was flexibeler en ondersteunde mobiele responsieve functionaliteiten. Maar headless CMS tilt het naar een ander niveau. Uw inhoud kan op meer platforms beschikbaar worden gemaakt. Of het nu een website of een app is, uw inhoud kan met IoT aan bijna elk type front-end worden geleverd. Populaire headless CMS zijn Strapi , Cockpit, Directus, etc.

Strapi Headless CMS

Voordelen van headless CMS:

 • Met een flexibele API in het headless CMS is het gemakkelijker en sneller om content aan verschillende eindpunten te leveren. 
 • Ontwikkelaars kunnen het framework kiezen dat ze leuk vinden. Dit maakt headless CMS beschikbaar voor meer mensen om te gebruiken en te begrijpen.
 • Met headless CMS is het gemakkelijk om de inhoud niet alleen naar websites en mobiele apps te sturen, maar ook naar andere apparaten.

Minpunten van headless CMS:

 • Een headless CMS is simpelweg niet voor beginners of een kleine groep. Er zijn ontwikkelaars nodig en er moeten dingen van onderop worden gemaakt om de inhoud gepolijst en klaar te maken voor meer platforms.
 • De tools waarmee traditionele CMS inhoud in realtime kan bewerken, zijn niet beschikbaar in headless CMS. Content Manages moet mogelijk nauw samenwerken met ontwikkelaars om een ​​goed inzicht te krijgen in hoe de content er op het eindpunt uitziet.

Kortom, gekoppeld CMS breit voor- en achterkant terwijl ontkoppeld CMS ze als afzonderlijke entiteiten beschouwt. Headless CMS, lijkt zich niet eens druk te maken om een ​​front-end. Maar ironisch genoeg kan een headless CMS worden gepresenteerd in meer front-end interfaces dan traditionele CMS zoals gekoppelde en ontkoppelde CMS.


6. CMS versus ECM cs WCMS

We weten inmiddels veel van Content Management Systemen, maar niet iedereen gebruikt hetzelfde soort CMS. Er zijn andere vergelijkbare Content Managers, zoals ECM en WCMS, die geschikt zijn voor een specifieke groep mensen. 

Wat is ECM?

ECM, Enterprise Content Management is zeer geschikt voor het beheren van zowel gestructureerde (georganiseerde) als ongestructureerde inhoud (inhoud die niet vooraf is gedefinieerd). Enterprise Content Management combineert software en andere tools met contentstrategieën om aan de behoeften van een onderneming te voldoen. Alfresco is een zeer populair voorbeeld van ECM.

Alfresco CMS

Wat is WCMS?

Web Content Management System, WCMS is een andere subset van CMS die geschikt is voor het beheren van webcontent. Een WCMS biedt tools die gebruikers met weinig kennis of webprogrammering helpen bij het maken en beheren van website-inhoud. WordPress is het populairste voorbeeld van een Web Content Management-systeem.


Inpakken

CMS, een contentmanagementsysteem, is software die is ontworpen om uw inhoud op digitale platforms te creëren, bewerken, beheren en publiceren. Er zijn veel CMS op de markt. Ze hebben misschien een andere interface en functionaliteiten, maar ze hebben allemaal hetzelfde doel: je content beschikbaar maken voor de kijkers.

Als je een beginner bent en net de wereld van inhoud betreedt, dan is een eenvoudig beginnersvriendelijk CMS zoals WordPress de perfecte keuze voor jou. Niet alleen voor beginners, het is het beste voor iedereen die op zoek is naar een slim platform dat tegelijkertijd eenvoudig en krachtig is.

Als u een CMS voor uw onderneming nodig heeft, dan wilt u misschien voor Alfresco of Drupal. En als u een ontwikkelaar bent en een geavanceerd CMS nodig heeft om uw inhoud beschikbaar te maken voor elk platform, dan is een headless CMS wellicht interessant. 

Uiteindelijk hangt het af van wie je bent, waar je inhoud over gaat en wat je echt nodig hebt.


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format