Beginnershandleiding: wat is VoIP en hoe werkt het? - DeLaatbusiness
facebook chatbots

Beginnershandleiding: wat is VoIP en hoe werkt het?

8 min


108
Dummy image 6 gratis internet marketing ebooks, klik hier voor download

We krijgen vaak de vraag van beginners: wat is VoIP en hoe werkt VoIP? Als u een niet-technische gebruiker bent, heeft u misschien gehoord dat u VoIP zou kunnen gebruiken om een ​​zakelijk telefoonnummer voor uw website toe te voegen.

VoIP is een meer kosteneffectieve manier om een ​​zakelijk telefoonnummer voor uw website te krijgen in vergelijking met een traditionele telefoonlijn. Voordat u een beslissing neemt, moet u echter volledig begrijpen waar de technologie over gaat.

In deze beginnershandleiding zullen we antwoorden op wat VoIP is en hoe VoIP achter de schermen werkt. Het doel is om u te helpen begrijpen hoe VoIP u geld kan besparen en u kan helpen uw bedrijf te laten groeien.

Wat is VoIP?

VoIP (Voice Over Internet Protocol) is een telefoontechnologie waarmee u kunt bellen en gebeld kunt worden via internet in plaats van via traditionele telefoonlijnen.

In tegenstelling tot vaste telefoonsystemen die beperkt zijn tot één vaste telefoon in uw kantoor, kunt u met VoIP zakelijke telefoongesprekken voeren vanaf uw laptop, tablet, gewone smartphone (met behulp van een app) en zelfs VoIP-compatibele kantoortelefoons.

Omdat alle oproepen via internet worden gevoerd, is het uiterst kostenefficiënt voor zowel binnenlandse als interlokale (internationale) oproepen. De meeste zakelijke VoIP-providers bieden onbeperkte minuten zonder extra kosten.

Afgezien van de kostenbesparingen, krijgt u ook alle geavanceerde telefoonfuncties zoals wisselgesprek, oproeproutering, oproeptonen, automatische telefoniste, meerdere telefoonnummers en meer.

Dit is de reden waarom de meeste kleine bedrijven en zelfs grote bedrijven allemaal overstappen van traditionele telefoonproviders naar een zakelijke VoIP-provider.

Hoe werkt VoIP eigenlijk? (Kijk achter de schermen)

Om te begrijpen hoe VoIP echt werkt, kijken we wat er gebeurt als u belt of gebeld wordt op een VoIP-telefoon.

Hoe VoIP werkt achter de schermen

Wanneer u telefoneert via VoIP, neemt hun zakelijke telefoonnummer-app of VoIP-adapter het analoge audiosignaal om in een digitaal signaal.

Deze digitale spraakgegevens worden vervolgens via uw internet naar de zakelijke telefoondienstverlener gestuurd, en tenslotte wordt het bericht naar de telefoon van uw klant gestuurd.

Dit proces vindt vrijwel onmiddellijk plaats en daarom is de VoIP-geluidskwaliteit soms zelfs beter dan gewone telefoongesprekken.

Waarin verschilt VoIP van een traditioneel telefoonsysteem?

VoIP werkt achter de schermen anders dan een gewoon vast telefoonsysteem.

Traditionele telefoniesystemen gebruiken de circuitschakelmethode voor het verbinden van oproepen. Wanneer u belt via het Public Switched Telephone Network (PSTN), bent u verbonden met de persoon aan de andere kant en zij zijn met u verbonden in een circuit.

De ‘Circuit switching’ technologie wordt al meer dan 100 jaar gebruikt. Het is betrouwbaar en werkt nog steeds, maar is niet de meest efficiënte of kosteneffectieve.

VoIP gebruikt in plaats daarvan de ‘packet switching’-methode. Dit betekent dat gegevens alleen worden verzonden als dat nodig is. Elke keer dat u spreekt, wordt er een korte, directe verbinding gemaakt. De verbinding hoeft niet altijd beide kanten op te gaan. U en de persoon met wie u praat, spreken normaal gesproken niet allebei tegelijk.

Bovendien worden pakketten met gegevens efficiënt verzonden. Ze kunnen veel verschillende paden op internet gebruiken. De pakketten worden vervolgens weer in elkaar gezet wanneer ze hun bestemming bereiken.

De datapakketten kunnen ook worden gecomprimeerd om ruimte te besparen. Hierdoor reizen ze nog sneller via internet.

Dit alles gebeurt erg snel. Tenzij er een probleem is met uw internetverbinding, merkt u geen vertraging tijdens het gesprek.

Twee vrouwen praten aan de telefoon

Hoewel VoIP vrij technisch en ingewikkeld klinkt, is het belangrijkste dat u moet begrijpen dat VoIP een efficiëntere methode is om gegevens over te dragen tijdens telefoongesprekken.

U heeft waarschijnlijk al eerder VoIP gebruikt zonder het te weten, via een app als Skype of Google Voice.

VoIP-voor- en nadelen vergeleken

Aangezien we al jaren een zakelijke VoIP- telefoondienst in ons bedrijf gebruiken, is het redelijk om te zeggen dat we het een en ander weten over de voor- en nadelen.

Hier is onze gedetailleerde analyse van de voor- en nadelen van VoIP.

VoIP-voordelen – Voordelen van het gebruik van VoIP

Overschakelen van een traditionele telefoonmaatschappij naar een cloudgebaseerd VoIP-telefoonsysteem heeft veel voordelen.

Lagere maandelijkse kosten

Een van de grootste voordelen van VoIP is dat u lagere maandelijkse kosten heeft voor zowel binnenlandse als internationale gesprekken.

De meeste aanbieders van VoIP-telefoons bieden vaak gratis onbeperkt binnenlands bellen. Internationaal bellen is normaal gesproken ook erg goedkoop.

Afgezien daarvan bespaart u ook geld op kosten voor reparatie en onderhoud die u momenteel aan uw provider van vaste telefonie betaalt.

Neem overal oproepen aan – volledig draagbaar

Met VoIP hoeft u niet op kantoor, op locatie of bij uw bureautelefoon te zitten om telefoongesprekken te voeren. U kunt inkomende oproepen aannemen, waar u ook bent, met een app op uw telefoon, tablet of laptop.

Dit is een groot voordeel voor teams die op afstand of op het veld werken. Het is ook geweldig als je op reis bent.

Geavanceerde zakelijke telefoonfuncties

VoIP-oplossingen bevatten normaal gesproken veel extra zakelijke telefoonfuncties. Met VoIP kunt u bijvoorbeeld eenvoudig conference calls opzetten.

Bovendien bieden de meeste VoIP-serviceproviders een virtuele receptioniste, muziek in de wacht, wisselgesprek, voicemail naar e-mail of sms en nog veel meer. U kunt zelfs geavanceerde telecommunicatiefuncties krijgen, zoals videoconferenties.

Dit kan u ook extra kostenbesparingen opleveren, omdat traditionele telefoonserviceproviders vaak terugkerende kosten in rekening brengen voor deze add-ons.

Verbeterde schaalbaarheid en flexibiliteit

Een ander voordeel van VoIP is de grotere schaalbaarheid. Of u nu meer personeel aanneemt of een nieuw bijkantoor opent in een nieuwe stad, VoIP maakt het gemakkelijk om te groeien.

In tegenstelling tot een traditionele telefoondienst waarvoor u geld zou moeten uitgeven aan dure hardware op een speciale lijn, kunt u met VoIP uw teamleden toevoegen met slechts een paar klikken in uw accountdashboard.

Aangezien VoIP op alle smartphones werkt, kunt u zelfs op extra apparatuurkosten besparen en bureauruimte vrijmaken door uw teamleden de app op hun persoonlijke telefoon te laten installeren.

VoIP-nadelen – nadelen van het gebruik van VoIP

Hoewel VoIP een geweldige technologie is, is het misschien niet perfect voor iedereen. Er zijn een aantal VoIP-nadelen waar u rekening mee moet houden.

U heeft een goede internetverbinding nodig om te kunnen bellen

Zoals we hebben uitgelegd in het gedeelte hoe VoIP werkt, heeft u een internetverbinding nodig om te kunnen bellen.

Als uw internet traag is, kan dit invloed hebben op uw gesprekskwaliteit.

Het goede is dat VoIP-technologie niet zoveel bandbreedte gebruikt als u misschien denkt. Een goede verbinding met minder dan 70 ms ping en minimaal 500 kbps uploadsnelheid is goed genoeg voor VoIP-gesprekken.

Als u echter veel teamleden op kantoor heeft, moet u wellicht kijken naar uw bandbreedtebehoeften voor het aantal gelijktijdige gesprekken dat uw bedrijf tegelijkertijd zal voeren.

U moet rekening houden met stroomuitval

Regelmatige telefoondienst werkt tijdens stroomuitval. Maar u kunt geen VoIP-gesprekken voeren als u geen stroom of toegang tot internet heeft.

Meestal hebben de meeste kantoren draadloos internet dat wordt aangedreven door WiFi-routers. Deze routers hebben elektriciteit nodig, dus als uw gebouw een stroomstoring heeft, kan uw internet ook uitvallen, wat gevolgen heeft voor uw VoIP-service.

De manier waarop we dit in ons kantoor verzachten, is door een batterijback-upsysteem te gebruiken voor onze internetrouter. Omdat ons internet door een ander bedrijf wordt geleverd dan onze elektriciteit, hebben we nooit beide storingen tegelijkertijd.

Omdat onze teamleden de VoIP-app op hun telefoon gebruiken, kunnen ze bovendien altijd hun mobiele data gebruiken om zakelijke telefoongesprekken te voeren.

U moet uw personeel omscholen in het nieuwe systeem

Overstappen op een nieuw telefoonsysteem betekent dat u uw personeel moet trainen in het gebruik ervan.

Gelukkig zijn de meeste VoIP-services ontworpen om zo eenvoudig en intuïtief mogelijk te zijn. Dit betekent dat het gemakkelijk moet zijn om teamleden te trainen in het gebruik van de cloud-telefoonsystemen , zelfs als uw medewerkers op afstand werken.

Wat is de beste VoIP-telefoondienst?

Wij bevelen we Nextiva aan als de beste VoIP-telefoondienst. Ze bieden een gratis lokaal of gratis nummer bij al hun plannen.

Nextiva

Nextiva wordt geleverd met alle essentiële functies die u nodig hebt, inclusief oproeproutering, onbeperkt bellen naar binnen, onbeperkt zakelijke sms-berichten, voicemail naar e-mail / sms, nummeroverdracht, nummerherkenning, doorschakelen van bellers, aangepaste begroetingen, automatische telefoniste, wachtmuziek, online VoIP-fax , telefoontoestel voor teamleden en meer.

Ze hebben een gebruiksvriendelijke smartphone-app voor Android / iPhone (iOS) en een softphone-app voor je computer.

Voor Enterprise-klanten: laat u zelfs uw bestaande PBX-systeem (Private Branch Exchange) omzetten in een cloud-telefoonsysteem met behulp van SIP-trunking (Session Initiation Protocol). Dit betekent dat u gemakkelijk oproepen naar verschillende afdelingen en medewerkers kunt doorverbinden met uw bestaande systeem en lokaal netwerk.

Nextiva heeft ook verschillende handige geavanceerde functies. U kunt bijvoorbeeld uw VoIP-telefoonsysteem verbinden met real-time livechat en met uw CRM-systeem om u te helpen bij het opzetten van een Unified Communications-systeem.

Bovendien is hun ondersteuningsteam buitengewoon behulpzaam, waardoor u heel gemakkelijk aan de slag kunt. Daarom gebruiken we Nextiva voor ons bedrijf.

Andere geweldige VoIP-alternatieven voor Nextiva zijn onder meer:

  • RingCentral – een groot, bekend VoIP-bedrijf dat iets meer kost dan Nextiva. Ze hebben alle functies die u nodig hebt, en ze bieden ook hulpprogramma’s voor het delen van schermen en conferenties.
  • Ooma – een eenvoudig in te stellen optie die gratis nummers biedt plus alle functies die u zou verwachten. Je krijgt 500 minuten gratis inbegrepen, maar voor meer moet je extra betalen.
  • Grasshopper – nog een geweldige zakelijke telefoondienst voor solpreneurs en kleine bedrijven die alle essentiële functies biedt.
  • Phone.com – een goede IP-telefoon voor bedrijven die met Canada en veel EU-landen werken, aangezien deze locaties worden gedekt als lokale gesprekken.

Hoe u via VoIP kunt bellen

Om via VoIP te kunnen bellen, heeft u eerst een zakelijke VoIP-telefoondienstzoals Nextiva nodig. Je hebt ook een internetverbinding nodig met een goede bandbreedte. Dit betekent normaal gesproken dat u een breedbandinternetverbinding moet gebruiken.

Vervolgens kunt u via VoIP bellen met een van de volgende apparaten:

  • Uw bestaande telefoontoestel. Deze kan via een ATA (analoge telefoonadapter) op het VoIP-systeem worden aangesloten en krijgt daarmee een IP-adres . In wezen sluit u gewoon uw telefoon aan op de ATA in plaats van rechtstreeks op uw stopcontact.
  • Een speciale IP-telefoon. Dit ziet eruit en werkt als een normale telefoon. Het heeft een handset met knoppen die in een oplaadstation passen. In plaats van een RJ-11-telefoonconnector heeft de IP-telefoon echter een RJ-45-connector. Dit betekent dat het wordt aangesloten op een ethernetpoort van uw router, niet op een telefoonaansluiting. Afhankelijk van het seizoen kunnen sommige VoIP-bedrijven u een gratis telefoontoestel geven.
  • Jouw computer. U heeft een app nodig waarmee u via VoIP kunt bellen. Dit wordt ook wel een ‘softphone’ genoemd. Natuurlijk heb je ook een geluidskaart en een headset nodig, of een microfoon en luidsprekers. Je hebt ook een internetverbinding nodig, via ethernet of wifi. De meeste bekende VoIP-bedrijven hebben apps voor zowel Windows als Mac.
  • Je mobiele telefoon. Nogmaals, je hebt de juiste app en een wifi-verbinding nodig. U kunt ook een mobiel dataplan gebruiken met 4G of hogere snelheden. De meeste VoIP-apps werken op alle smartphones, zoals mobiele Android-apparaten en Apple iPhone (iOS).

Veelgestelde vragen over VoIP-telefoon (Veelgestelde vragen over VoIP)

Er zijn veel verschillende zakelijke VoIP-providers , en het kan moeilijk zijn om te weten welke het beste bij u past.

Door de jaren heen hebben we duizenden beginners geholpen bij het kiezen van het beste VoIP-telefoonplatform. We hebben bijna alle mogelijke vragen over VoIP gehoord die u maar kunt bedenken.

Hieronder vindt u de antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen over VoIP (Voice over IP).

Hoeveel kosten binnenlandse en internationale gesprekken via VoIP?

De meeste VoIP-diensten zijn inclusief onbeperkt binnenlands bellen zonder extra kosten. Sommige goedkopere VoIP-services rekenen echter op basis van het aantal minuten dat u gebruikt.

De internationale tarieven zijn afhankelijk van de VoIP-provider die u gebruikt, maar deze tarieven zijn bijna altijd goedkoper dan traditionele vaste tarieven voor internationale gesprekken.

Kunt u uw bestaande telefoonnummer op VoIP behouden?

Ja, wanneer u overschakelt van een traditionele vaste telefoon naar een zakelijke VoIP-telefoon, kunt u nummeroverdracht aanvragen, zodat u uw bestaande zakelijke telefoonnummer kunt behouden.

Bij de meeste goede VoIP-services kunt u dit doen, maar neem contact met hen op voordat u zich aanmeldt.

Is er een VoIP-back-up als uw internetverbinding uitvalt?

Sommige VoIP-services hebben een back-up voor het geval uw breedbandverbinding uitvalt of uw stroom uitvalt. Bijvoorbeeld, Nextiva kan het automatisch doorsturen van oproepen naar een mobiele telefoon.

Biedt VoIP oproeproutering of extensies voor teamleden?

Ja, de meeste goede providers van VoIP-telefoondiensten omvatten gespreksroutering, telefoonextensies, wachtrijen en automatische telefoniste zonder extra kosten.

We hopen dat dit artikel heeft geholpen bij het beantwoorden van de vragen over wat VoIP is en hoe het achter de schermen werkt. 


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *