Wat is een XML-sitemap? Hoe maak je een sitemap in WordPress? - DeLaatbusiness
e-commerce chatbots

Wat is een XML-sitemap? Hoe maak je een sitemap in WordPress?

10 min


118
Dummy image 6 gratis internet marketing ebooks, klik hier voor download

Vraagt ​​u zich af wat een XML-sitemap is en hoe u deze aan uw WordPress-website kunt toevoegen?

Een XML-sitemap helpt zoekmachines gemakkelijk door de inhoud van uw website te navigeren. Het geeft ze een lijst met al uw inhoud in een machineleesbaar formaat.

In dit artikel leggen we uit wat een XML-sitemap is en hoe je eenvoudig een sitemap kunt maken in WordPress.

Wat is een XML-sitemap?

Een XML-sitemap is een bestand dat al uw website-inhoud in een XML-indeling weergeeft, zodat zoekmachines zoals Google uw inhoud gemakkelijk kunnen ontdekken en indexeren.

In de vroege jaren 2000 hadden overheidswebsites een link op hun hoofdpagina’s, getiteld “Sitemap”. Deze pagina bevatte meestal een lijst met alle pagina’s op die website.

Hoewel sommige websites nog steeds HTML-sitemaps hebben, is het algemene gebruik van sitemaps geëvolueerd.

Tegenwoordig worden sitemaps gepubliceerd in een XML-indeling in plaats van HTML, en hun doelgroep is zoekmachines en niet mensen.

Kortom, een XML-sitemap is een manier voor website-eigenaren om zoekmachines te informeren over alle pagina’s die op hun website staan.

Het vertelt zoekmachines ook welke links op uw website belangrijker zijn dan andere, en hoe vaak u uw website bijwerkt.

Hoewel XML-sitemaps uw positie in zoekmachines niet zullen verbeteren, kunnen zoekmachines uw website beter doorzoeken. Dit betekent dat ze meer inhoud kunnen vinden en deze in zoekresultaten kunnen weergeven, wat resulteert in meer zoekverkeer en verbeterde SEO-ranglijsten .

Waarom heeft u een XML-sitemap nodig?

Sitemaps zijn uitermate belangrijk vanuit het oogpunt van zoekmachineoptimalisatie (SEO).

Het simpelweg toevoegen van een sitemap heeft geen invloed op de zoekresultaten. Als er echter een pagina op uw site is die niet is geïndexeerd, biedt sitemap u een manier om zoekmachines op de hoogte te stellen van die pagina.

Sitemaps zijn uitermate handig als u voor het eerst een blog start of een nieuwe website maakt, omdat de meeste nieuwe websites geen backlinks hebben. Dit maakt het voor zoekmachines moeilijker om al hun inhoud te ontdekken.

Dit is de reden waarom zoekmachines zoals Google en Bing nieuwe website-eigenaren toestaan ​​om een ​​sitemap in hun webmasterhulpprogramma’s in te dienen. Hierdoor kunnen hun zoekmachinebots uw inhoud gemakkelijk ontdekken en indexeren (hierover later meer).

Sitemaps zijn even belangrijk voor gevestigde populaire websites. Hiermee kunt u aangeven welk deel van uw websites belangrijker is, welke delen vaker worden bijgewerkt, enz., Zodat zoekmachines uw inhoud kunnen bezoeken en dienovereenkomstig kunnen indexeren.

Dat gezegd hebbende, laten we eens kijken hoe u een XML-sitemap in WordPress kunt maken.

Hoe maak je een sitemap in WordPress?

Er zijn verschillende manieren om een ​​XML-sitemap in WordPress te maken. We laten u drie populaire methoden zien om een ​​XML-sitemap in WordPress te maken, en u kunt er een kiezen die het beste bij u past.

Methode 1. Hoe maak je een XML-sitemap in WordPress zonder een plug-in

Deze methode is erg basic en beperkt in termen van functies.

Tot augustus 2020 had WordPress geen ingebouwde sitemaps. In WordPress 5.5 hebben ze echter een eenvoudige XML-sitemapfunctie uitgebracht.

Hiermee kunt u automatisch een XML-sitemap in WordPress maken zonder een plug-in te gebruiken. U kunt eenvoudig wp-sitemap.xml toevoegen aan het einde van uw domeinnaam, en WordPress toont u de standaard XML-sitemap.

Standaard WordPress XML-sitemap

Deze XML-sitemapfunctie is toegevoegd aan WordPress om ervoor te zorgen dat elke nieuwe WordPress-website de SEO-voordelen van een XML-sitemap niet misloopt.

Het is echter niet erg flexibel en u kunt niet gemakkelijk bepalen wat u aan uw XML-sitemaps wilt toevoegen of verwijderen.

Gelukkig hebben bijna alle beste WordPress SEO-plug-ins hun eigen sitemapfunctionaliteit. Deze sitemaps zijn beter en u kunt bepalen welke inhoud u wilt verwijderen of uitsluiten van uw WordPress XML-sitemaps.

Methode 2. Creëren van een XML-sitemap in WordPress met All in One SEO

De eenvoudigste manier om een ​​XML-sitemap in WordPress te maken, is door de All in One SEO- plug-in voor WordPress te gebruiken.

Het is de beste WordPress SEO-plug-in op de markt en biedt je een uitgebreide set tools om je blogposts te optimaliseren voor SEO .

Eerst moet u de All in One SEO- plug- in installeren en activeren . Raadpleeg onze stapsgewijze handleiding voor het installeren van een WordPress-plug-invoor meer informatie .

Opmerking: de sitemapfunctie is ook beschikbaar in de gratis versie van AIOSEO . Om echter geavanceerde nieuws-sitemaps en videositemaps te krijgen, heb je de Pro-versie nodig.

Ga na activering naar de pagina All in One SEO »Sitemaps om de sitemapinstellingen te bekijken.

Schakel sitemap in All in One SEO in

Standaard schakelt All in One SEO de Sitemap-functie voor u in en vervangt het de standaard WordPress-sitemaps.

U kunt op de knop ‘Sitemap openen’ klikken om een ​​voorbeeld te bekijken om te zien hoe het eruitziet. U kunt uw sitemap ook bekijken door ‘sitemap.xml’ toe te voegen aan de URL, zoals www.example.com/sitemap.xml.

Alles in één SEO XML-sitemapvoorbeeld

Als beginner hoeft u niets te doen, want de standaardinstellingen werken voor alle soorten websites, blogs en online winkels .

U kunt de sitemapinstellingen echter aanpassen om te bepalen wat u in uw XML-sitemap wilt opnemen.

Scrol gewoon omlaag naar het gedeelte Sitemapinstellingen.

AIOSEO Sitemap-instellingen

Deze sectie geeft je opties om sitemapindexen te beheren, berichttypen, taxonomieën (categorieën en tags) op te nemen of uit te sluiten. U kunt ook XML-sitemaps inschakelen voor op datum gebaseerde archieven en auteursarchieven.

All in One SEO neemt automatisch al uw WordPress-inhoud op in XML-sitemaps. Maar wat als u zelfstandige pagina’s heeft, zoals een contactformulier , een bestemmingspagina of Shopify- winkelpagina’s die geen deel uitmaken van WordPress?

Nou, AIOSEO is de enige plug-in waarmee je externe pagina’s aan je WordPress-sitemap kunt toevoegen. Blader gewoon naar het gedeelte Extra pagina’s en schakel het in. Dit toont u een formulier waarin u aangepaste pagina’s kunt toevoegen die u wilt opnemen.

Extra pagina's toevoegen aan uw WordPress XML-sitemap

U hoeft alleen de URL van de pagina die u wilt opnemen toe te voegen en vervolgens een prioriteit in te stellen waarbij 0.0 de laagste is en 1.0 de hoogste. Als u het niet zeker weet, raden we u aan 0.3 te gebruiken.

Kies vervolgens de frequentie van updates en de datum van laatste wijziging voor de pagina.

U kunt op de knop ‘Nieuw toevoegen’ klikken als u meer pagina’s moet toevoegen.

Vergeet niet op de knop ‘Wijzigingen opslaan’ te klikken om uw instellingen op te slaan.

Specifieke berichten / pagina’s uitsluiten van uw XML-sitemap

Met All in One SEO kunt u elke post of pagina uitsluiten van uw XML-sitemaps. U kunt dit doen door te klikken op de sectie Geavanceerde instellingen onder de pagina Alles in één SEO »Sitemaps .

Items uitsluiten van uw WordPress XML-sitemap

U kunt ook een bericht of pagina uit uw XML-sitemaps verwijderen door deze no-index en no-follow te maken. Hierdoor wordt voorkomen dat zoekmachines die inhoud in zoekresultaten weergeven.

Bewerk eenvoudig het bericht of de pagina die u wilt uitsluiten en scrol omlaag naar het AIOSEO-instellingenvak onder de editor.

Een bericht of pagina verwijderen uit een XML-sitemap met behulp van robots.txt

Vanaf hier moet je overschakelen naar het tabblad Geavanceerd en de vakjes naast ‘Geen index’ en ‘Niet volgen’ aanvinken.

Extra sitemaps maken

Met All in One SEO kun je extra sitemaps maken, zoals een videositemap of een nieuws-sitemap.

U kunt een videositemap maken als u regelmatig video’s insluit in uw blogposts of pagina’s . Hiermee kunnen zoekmachines berichten weergeven in zoekresultaten en videozoekresultaten, samen met een videominiatuur.

Videozoekresultaten met videominiatuur

U kunt ook een Nieuws-sitemap maken als u een nieuwswebsite beheert en in de zoekresultaten van Google Nieuws wilt verschijnen.

Ga gewoon naar All in One SEO »Sitemaps en schakel over naar de tabbladen Videositemap of Nieuws-sitemaps om deze sitemaps te genereren.

Video- en nieuwssitemaps genereren in All in One SEO

Over het algemeen is AIOSEO de beste WordPress-plug-in omdat het u alle flexibiliteit en krachtige functies biedt tegen een zeer betaalbare prijs.

Methode 3. Creëren van een XML Sitemap in WordPress met Yoast SEO

Als u Yoast SEO als uw WordPress SEO-plug-in gebruikt, schakelt het ook automatisch XML-sitemaps voor u in.

Eerst moet u de Yoast SEO- plug- in installeren en activeren .

Ga na activering naar de pagina SEO »Algemeen en schakel over naar het tabblad ‘Functies’. Vanaf hier moet u naar beneden scrollen naar de optie ‘XML-sitemap’ en ervoor zorgen dat deze is ingeschakeld.

Yoast SEO XML Sitemap-optie

Klik vervolgens op de knop Wijzigingen opslaan om uw wijzigingen op te slaan.

Om te verifiëren dat Yoast SEO een XML-sitemap heeft gemaakt, kunt u op het vraagtekenpictogram naast de optie XML-sitemap op de pagina klikken.

Bekijk XML-sitemap gemaakt door de Yoast SEO-plug-in

Klik daarna op de link ‘Zie de XML-sitemap’ om uw live XML-sitemap te bekijken die is gegenereerd door Yoast SEO.

U kunt uw XML-sitemap ook vinden door eenvoudig sitemap_index.xml toe te voegen aan het einde van uw websiteadres. Bijvoorbeeld:

https://www.example.com/sitemap_index.xml
Yoast SEO-sitemap

Yoast SEO maakt meerdere sitemaps voor verschillende soorten inhoud. Standaard genereert het sitemaps voor berichten, pagina’s, auteur en categorieën.

Hoe u uw XML-sitemap naar zoekmachines kunt verzenden

Zoekmachines zijn behoorlijk slim in het vinden van een sitemap. Telkens wanneer u nieuwe inhoud publiceert, wordt er een ping naar Google en Bing gestuurd om hen te informeren over wijzigingen in uw sitemap.

We raden u echter aan de sitemap handmatig in te dienen om ervoor te zorgen dat zoekmachines deze kunnen vinden.

Uw XML-sitemap naar Google verzenden

Google Search Console is een gratis tool die wordt aangeboden door Google om website-eigenaren te helpen de aanwezigheid van hun site in de zoekresultaten van Google te volgen en te behouden.

Door uw sitemap toe te voegen aan Google Search Console, kan deze snel uw inhoud ontdekken, zelfs als uw website gloednieuw is.

Eerst moet u de Google Search Console- website bezoeken en u aanmelden voor een account.

Daarna wordt u gevraagd om een ​​woningtype te selecteren. U kunt een domein of een URL-voorvoegsel kiezen. We raden aan om het URL-voorvoegsel te kiezen, omdat het gemakkelijker is in te stellen.

Selecteer het type woning

Voer de URL van uw website in en klik vervolgens op de knop doorgaan.

Vervolgens wordt u gevraagd om het eigendom van de website te verifiëren. U zult meerdere methoden zien om dat te doen, we raden u aan de HTML-tagmethode te gebruiken.

Google Search Console verifieert het eigendom van de site

Kopieer gewoon de code op het scherm en ga vervolgens naar het admin-gedeelte van uw WordPress-website.

Als u AIOSEO gebruikt, wordt deze geleverd met eenvoudige verificatie van webmasterhulpprogramma’s. Ga gewoon naar All in One SEO »Algemene instellingen en klik vervolgens op het tabblad Webmasterhulpprogramma’s. Daarna kunt u daar de code van Google invoeren.

AIOSEO-siteverificatie

Als u AIOSEO niet gebruikt, moet u de plug-in Insert Headers and Footersinstalleren en activeren . 

Na activering moet je de pagina Instellingen »Kop- en voetteksten invoegenbezoeken en de code die je eerder hebt gekopieerd in het vak ‘Scripts in koptekst’ toevoegen.

Voeg uw verificatiecode toe in het koptekstgedeelte

Vergeet niet op de knop Opslaan te klikken om uw wijzigingen op te slaan.

Schakel nu terug naar het tabblad Google Search Console en klik op de knop ‘Verifiëren’.

Google controleert de verificatiecode op uw site en voegt deze vervolgens toe aan uw Google Search Console-account.

Opmerking: als de verificatie niet is gelukt, zorg er dan voor dat u uw cache wist en probeer het opnieuw.

Nu u uw website heeft toegevoegd, gaan we ook uw XML-sitemap toevoegen.

Vanuit uw accountdashboard moet u in de linkerkolom op ‘Sitemaps’ klikken.

Voeg sitemap toe aan Google Search Console

Daarna moet u het laatste deel van uw sitemap-URL toevoegen onder het gedeelte ‘Nieuwe sitemap toevoegen’ en op de knop Verzenden klikken.

Google voegt nu uw sitemap-URL toe aan uw Google Search Console.

Het zal even duren voordat Google uw website heeft doorzocht. Na een tijdje zou je basis-sitemapstatistieken kunnen zien.

Deze informatie omvat het aantal links dat Google in uw sitemap heeft gevonden, hoeveel ervan zijn geïndexeerd, een verhouding tussen afbeeldingen en webpagina’s en meer.

Sitemapstatistieken in Google Search Console

Uw XML-sitemap naar Bing verzenden

Net als bij Google Search Console biedt Bing ook Bing Webmaster Tools om website-eigenaren te helpen hun website in de Bing-zoekmachine te controleren.

Om uw sitemap aan Bing toe te voegen, moet u de website van Bing Webmaster Tools bezoeken . Hier ziet u twee opties om uw site toe te voegen. U kunt uw site importeren vanuit Google Search Console of deze handmatig toevoegen.

Maak een account aan in Bing Webmaster Tools

Als u uw site al aan Google Search Console heeft toegevoegd, raden we u aan uw site te importeren. Het bespaart tijd omdat uw sitemap automatisch voor u wordt geïmporteerd.

Als u ervoor kiest uw site handmatig toe te voegen, moet u de URL van uw site invoeren en vervolgens de site verifiëren.

Bing zal u nu vragen om het eigendom van uw website te verifiëren en zal u verschillende methoden laten zien om dat te doen.

We raden aan om de Meta-tag-methode te gebruiken. Kopieer eenvoudig de metatagregel van de pagina en ga naar uw WordPress-beheergebied.

Kopieer de metatag om de site in Bing Webmasters Tool te verifiëren

Installeer en activeer nu de plug-in Insert Headers and Footers op uw website.

Na activering moet je de pagina Instellingen »Kop- en voetteksten invoegenbezoeken en de code die je eerder hebt gekopieerd in het vak ‘Scripts in koptekst’ toevoegen.

Voeg Bing-verificatiecode toe

Vergeet niet op de knop Opslaan te klikken om uw wijzigingen op te slaan.

Hoe XML-sitemaps gebruiken om uw website te laten groeien?

Nu u de XML-sitemap bij Google heeft ingediend, gaan we eens kijken hoe u deze voor uw website kunt gebruiken.

Eerst moet je in gedachten te houden dat de XML sitemap niet je doet te verbeteren rankings . Het helpt zoekmachines echter om inhoud te vinden, de crawlsnelheid aan te passen en de zichtbaarheid van uw website in zoekmachines te verbeteren.

U moet uw sitemapstatistieken in Google Search Console in de gaten houden. Het kan u crawlfouten tonen en de pagina’s die zijn uitgesloten van zoekdekking.

Sitemap-dekking

Onder de grafieken kunt u op de tabellen klikken om de werkelijke URL’s te bekijken die zijn uitgesloten of niet zijn geïndexeerd door Google.

Sitemap-URL-rapporten

Normaal gesproken kan Google besluiten dubbele inhoud, pagina’s zonder inhoud of zeer weinig inhoud en pagina’s die zijn uitgesloten door het robots.txt-bestand of de metatags van uw website, over te slaan .

Als u echter een ongewoon hoog aantal uitgesloten pagina’s heeft, wilt u misschien uw SEO-plug-in-instellingen controleren om er zeker van te zijn dat u geen inhoud blokkeert.

We hopen dat dit artikel al je vragen over XML-sitemaps heeft beantwoord en hoe je een XML-sitemap voor je WordPress-site kunt maken.


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format